FILIPINO COMBAT CZECH

 


Nikdy jste neslyšeli o Kali-Arnis-Eskrima-Silat-Jkd?
Možná jste měli tu příležitost, ale ani o tom nevíte. Mnoho známých akčních filmů je inspirováno Kali, a mnoho herců a bojových choreografů jej znají. Proč tedy nejsou tak populární jako Karate-Kungfu-Aikido-Taekwondo? Možná mají zájemci obavy ze zbraní, možná vypadá FMA někdy brutálně, a nebo si někteří nechávají znalosti tak trochu pro sebe. Existuje také mnoho stylů a preferencí, které vychovávají skutečné osobnosti, které lze jen těžko uzavřít do nějakého vzoru. Civilní podoba Kali, bez uniforem a pásků, může vzbudit předsudky ve světě tradičních stylů. Další důvody ponecháme v tajnosti.


FMA - Filipínská bojová umění
Patří mezi nejefektivnější systémy sebeobrany a boje se vším co máte v ruce. Jsou kombinací jednoduché krásy a efektivního pohybu, který občas vezme dech. Plynulost, s jakou studenti přecházejí od technik boxu k ovládání jakékoli zbraně, je v oblasti bojových umění jedinečná, a často kopírována. Úspornost pohybů a dokonalá koordinace, budí dojem profesionála, a s věkem se můžete stále zlepšovat na rozdíl od bojových sportů. Nenaleznete zde žádné složité pohyby, akrobacii, sestavy nebo posilování.

FCC - Filipino Combat Czech
Je syntézou několika bojových stylů Kali - Arnis - Eskrima - Silat - Jkd, která tvoří logický a strukturovaný program výuky nesoutěžního bojového umění. Kombinace tréninku prázdných rukou a tréninku se zbraněmi, rozvíjí rychlost, koordinaci, výdrž a reflexy, které podporují sebeobranu a bojové dovednosti. Jakékoli zlepšení v jednom stylu vede k okamžitému pokroku v tom dalším. Přestože cvičíme základy tří programů, studujeme vlastně pouze jeden. Uvedené techniky lze aplikovat jako zábavné cvičení do pokročilého věku, ale také jako velmi efektivní sebeobranu nebo brutální způsob válečného boje o přežití. 

FCC - systém - PDF
Level 1-5
Instruktor FCC
Protokol ABCD
Guro FCC

FCC - styly
Panantukan  /street boxing, rychlá neozbrojená sebeobrana a improvizované zbraně/
Sebeobrana  /proti noži a různým zbraním nebo běžným útokům/
1 tyč   /všechny vzdálenosti Largo - Medio - Corto - Punio/
2 tyče /Sinawali koordinační cvičení, fitness, sparingové drily/

FCC zahrnuje základy:
Filipino Combat Czech je občanský spolek zabývající se výukou jihoasijských stylů boje a  sebeobrany. Od r.2004 Tomáš Severa připravoval první generaci instruktorů, kteří byli úspěšně certifikováni velkými organizacemi. Bouřlivé období změn, preference studentů a odlišná situace v ČR, nakonec vedla k vytvoření tréninkového programu TFC /Tilius Filipino Combat/ v r.2011, který měl značně zjednodušit výuku a vyhovět aktuální situaci. TFC se během tří let stalo tak populárním, že se rozšířil do mnoha měst a klubů bojových umění. Vycvičili jsme nejen stovky studentů, ale také desítky instruktorů! Zúročili jsme naše trenérské zkušenosti, a několikanásobně jsme zkrátili čas na zvládnutí dříve náročných technik. Dnes jsme schopni vycvičit prakticky kohokoli, kdo má problémy s koordinací. Naším cílem je spojovat nejen styly, ale také lidi, kteří se posunou dopředu a poznají nové přátele, svůj kmen!

"Kvalitní informace a příprava za minimum času"

 FCC je tréninkový systém, který byl navržen k rychlému zvládnutí všech základních principů a technik napříč Kali-Arnis-Eskrima systémy. Techniky na sebe navazují, mají společný biomechanický základ a snadno se učí v jakémkoli věku a technické úrovni studenta. Celý program má 5 úrovní a zvládne jej jakýkoli začátečník za min 360h tréninku, to jsou cca 3 roky /1,5h 2x týdně/. Jen pro představu, profesionálnímu zápasníkovi MMA by to trvalo 3 měsíce. Využíváme osvědčené metody "old school":

učení - hra - sparing - rychlá eliminace



CKT je společenství instruktorů Filipino Combat, které spojuje cvičení protokolu C, a prohlubovaní dovedností tradičního Kali. 

CKT může spojovat studenty /min L3/ za účelem cvičení dalších směrů, které jsou spíše v oblasti historického šermu a tradice než v mantinelech "reálné" sebeobrany. Boj s řeznými zbraněmi je stejným uměním jako japonské Iaidó nebo čínské wushu, a nechceme, aby nás sluníčkáři škatulkovali někam mezi zločinecké gangy nebo galérku! Boj se zbraněmi může být stejně zábavný, jako jakýkoli jiný sport, a rozvíjí naplno naše skryté schopnosti a zvyšuje dovednosti. Hlavní ideou Kali je přeci život a respekt! Ten kdo cvičí CKT, se nejen může udržovat v dobré kondici do pokročilého věku, ale také může poznat křehkost lidského bytí. 

- boj s různými druhy nožů
- Kerambit
- boj s mačetou různé délky
- boj s mačetou a nožem /Espada y Daga/
- boj s mečem
- improvizované zbraně
- likvidační techniky a pokročilé drily v neozbrojeném boji
- všechny další možné zbraně včetně luku, seker a střelných zbraní

- natáčení videí a choreografií s tradiční bojovou tématikou


PROTOKOL DELTAPostup pro celoživotní vzdělávání v oblasti bojových uměních.
FCC nevznikalo pouze na základech tří organizací, ale mnoha stylů, a mnoha tisíců hodin vzdělávání a cvičení. Získávání, třídění, ukládání a vytěžení informací je pro takové studium nejdůležitější. Všechny ty skvělé styly nevznikly, jen tak na poli bez dalšího vlivu, ale zkoušením, testováním a hlavně napodobováním jiných bojovníků!


"Většina lidí si myslí, že hledá ten nejlepší styl nebo systém. Dotazují se na nejlepší sebeobranu na ulici. Ale časem lze u nich poznat, že hledají svojí vizi systému, která je nejbližší jejich srdci, a na tréninku se cítí dobře, bez ohledu na to, jak je ten systém účinný nebo ne."

 "Lidé milují hračky a chtějí jich čím dál více, ale nemají čas si s nimi hrát. My máme ty nejoblíbenější a hrajeme si".

 "Každá technika vznikla v určitém čase a měla svůj důvod. Pokud ten důvod zmizel spolu s časem, je potřeba se zamyslet"

 "Buď, jak voda, můj příteli!" /Bruce Lee/