IKAEF - IKSA - KSE

 


MEZINÁRODNÍ KALI ARNIS ESKRIMA FEDERACE

Cílem IKAEF je podporovat a sdílet filipínská bojová umění /fma/ po celém světě na té nejvyšší technické úrovni. Nabízíme kvalitní výukové programy, které jsou velmi dobře strukturované a vhodné pro každého, kdo chce studovat nebo si prohloubit své znalosti v oblasti fma.


IKAEF program je otevřen všem organizacím, klubům nebo instruktorům různých bojových umění. Mohou přidat systém založený na boji se zbraněmi a tak rozšířit svoje portfolio aniž by to narušilo jejich umění /např. JuJutsu, Karate, Taekwondo, Wing chun atd./. Jestliže vaše organizace, klub nebo skupina chtějí nabídnout svým studentům další systém boje se zbraněmi, tak IKAEF je tu pro vás !

IKAEF program umožňuje získání základních znalostí fma a máte možnost stát se certifikovaným instruktorem ve stylech, které IKAEF podporuje a propaguje jako lídr v oblasti mezinárodní výuky fma.

Instruktorům a studentům, kteří chtějí hlouběji studovat fma, nabízíme spolupráci s našimi partnery v IKAEF. Objevte tradiční metody boje na Filipínách např. Cinco Teros, Doce Pares, Dumog, Inayan Eskrima, Kali Sikaran, Kombatan, Suntukan stickfighting. Máte jedinečnou příležitost pracovat s nejlepšími instruktory v oblasti fma na světě. Zveme vás, abyste obohatili svůj trénink nebo trénink vašich studentů v partnerství vzájemné podpory a úspěchu IKAEF.

Těšíme se na sdílení krásy a účelnosti bojových umění jihovýchodní Asie, a ještě více přátelství a vynikajících výsledků ve vzdělávání, které definují IKAEF.

IKAEF zahrnuje tyto styly :

CINCO TERO ESKRIMA /Association of Cinco Tero Escrima , ACTE/

DOCE PARES /Doce Pares GM Cacoy Systém/

DUMOG /Filipino Dumog Association/

INAYAN ESKRIMA / Inayan Martial Arts Association, IMAA/

KALI SIKARAN / International Kali Sikaran Association, IKSA/

KOMBATAN / International Philippine Martial Arts Federation, IPMAF/

SUNTUKAN / Suntukan Stickfighting Society/


KALI SIKARAN

Umění Kali Sikaran založil Punong Guro Jeff Espinous v Paříži v r. 1990. Kali Sikaran je založen na osobních zkušenostech Punong Guro Jeff Espinouse z mnoha různých bojových umění a reality života. V r. 1992 se J.E. účastní druhého letního kempu Modern Arnis v německém Lubecku, kde poprvé potkává Johana Skalberga ze Švédska. Kemp byl organizován německou org. D.A.V. V roce 1995, Punong Guro Jeff Espinous vytvořil IKSA (International Kali Sikaran Association), aby podporovala umění Kali Sikaran po celém světě. V r. 2000, po několika letech společného cvičení, spojili J.E. a J.S. své síly k propagaci a rozvoji Kali Sikaran. V r.2004 získal J.S. titul Punong Guro díky podpoře J.E. V r. 2009 vystoupil Johan Skalberg z IKAEF a začal vyučovat svojí vizi výuky Kali Silat Evolution.


Jeff EspinousKali Silat Evolution


Johan SkalbergKali Sikaran International


Kali Sikaran má své kořeny v bojových uměních z Filipín a jihovýchodní Asie. Vzdělávací koncepty Kali Sikaran jsou jedinečné a známé pro svojí efektivitu a účinnost v jakékoli situaci. Kali Sikaran se skládá z několika systémů a sub-systémů. Jsou založeny na Panantukan (filipínský box), Sikaran (filipínský Kickbox), Stick Fighting, Daga (Knife Fighting Training), Kadena De Mano (Close Quarters techniques) a Dumog (filipínský zápas). Dále je Kali Sikaran silně ovlivněn uměním Kombatan, Krabi Krabong, Modern Arnis, Muay Boran a Pencak Silat.


V Kali Sikaran jsou tyto koncepty vzájemně propojeny do uceleného systému výuky účinného boje. Každé zlepšení v jednom aspektu systému okamžitě urychlí změny těch ostatních. Kombinace tréninku neozbrojeného boje a boje se zbraněmi rozvíjí rychlost, koordinaci, vytrvalost, sílu a reflexy, které podporují vlastní-obranné a bojové dovednosti. Student se pravidelným výcvikem učí přizpůsobit dané situaci.

Kali (filipínská část) Kali Sikaran zahrnuje prvky:
Balintawak
Doce Pares Eskrima
Inayan System of Eskrima
Kali / JKD
Krabi Krabong
Kombatan
Maphilindo Silat
Moderní Arnis
Pencak Silat Bukti Negara
Pencak Silat Cimande
Pencak Silat Concept
Pencak Silat Tapak Suci
Silat Kuntaw
Suntukan Stickfighting

V Sikaran části Kali Sikaran zahrnuje prvky:
Boxing
Muay Boran
Panantukan

Punong Guro Jeff Espinous je Mezinárodní technický ředitel pro Kali Sikaran a IKAEF.


------------------------------------------------------------------------------

IKAEF v ČR

V současné době neexistuje oficiální klub IKAEF v ČR. Od roku 2002 spolupracovalo s IKAEF několik klubů Kali a Jiujitsu. Zástupci v ČR jsou Madunong Guro Tomáš Severa /2.dan Kali Sikaran/ a Kadua Guro získali Ivo Schovanec /1.dan IKAEF/.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------

MADUNONG GURO TOMÁŠ SEVERA


2003 Začátek studia IKAEF v klubu Tigerteam JiuJitsu u Senseie Zbyňka Goralczyka.

2004 Soukromá výuka u Katulong Guro Thomas Geke /Berlín/.

2004 Absolvování tréninků u Kasama Ivo Schovance v Praze.

2004 Dojíždění na semináře s Punong Guro Jeffem Espinousem /Berlín,Mnichov,Kolin,Praha,/.

2004 Úspěšná zkouška na Kasama IKAEF.

2005 Návštěva seminářů T. Geka v Praze a J. Espinouse v Mnichově a Berlíně.

2005-2007 Z důvodů změn probíhajících v IKAEF byl ukončen kontakt s touto org.

2005-2007 Program IKAEF se cvičí pouze jako doplněk v klubu Modern Arnis Tigerteam.

2008 Účast na seminářích J. Espinous,Tima Blaschkeho /Mnichov,Karlsruhe,Achsdorf/.

2009 Účast na seminářích T.Blaschkeho a J. Espinouse /Karlsruhe,Furth/

2009 Účast na letním kempu IKAEF.Zde byl oznámen odchod Johana Skalberga z IKAEF/

2009 Úspěšná zkouška na Kadua Guro IKAEF

2009-2011 Z důvodů změn probíhajících v IKAEF byl ukončen kontakt s touto org.

2011-2014 Techniky IKAEF se cvičí jako doplněk v klubech Tilius Filipino Combat

2014 Seminář Julia Pattis - Madunong Guro program /2.dan/

2015 Jeff Espinous na letním kempu TFC - principy KSE - udělení 2.dan KSE

2018 Jerry Obeng /KSI/ na letním kempu - program KSI


Punong Guro Jeff Espinous se pevně otiskl do mé paměti a nejvíce ovlivnil náš program TFC Panantukan a nůž. Je to jeden z nejlepších umělců v oblasti bojových umění.Jeho technika a pohyb jsou nezapomenutelné. Jsem rád, že jsem s ním mohl strávit mnoho hodin i osobně a tím se hodně naučit. Jeho Kalisikaran snad nejvíce ovlivnil vnímání neozbrojeného boje v našem klubu. Doufám, že přes všechny změny, které se v IKAEF udály, ještě budu mít možnost se s Jeffem potkat. Případný zájem v ČR o tento styl by určitě oživil jeho výuku.

Tomáš Severa






--------------------------------------------------------------------------------------

SUMMERCAMP IKAEF 2009

IKAEF camp 2009

22.7.2009 se v německé Radewormvaldu sešlo přes 150 lidí mnoha národností, aby strávili týden ve společnosti kvalitních mistrů filipínských bojových umění. Celý komplex se nacházel v malém městečku a nikdo z účastníků ani nemusel vycházet. Bylo zde nejen několik tělocvičen, včetně té obrovské, ale také bary, disco a hotelová restaurace. Ubytování a strava bylo opravdu luxusní. Každý den po cvičení probíhaly různé přednášky a školení nebo malý obchod s vybavením, které nabízeli různí představitelé stylů a výrobci. U menšího baru jsem se potkával s mnoha lidmi z různých států a mohl debatovat nejen o IKAEF,ale o všech možných věcech z ozbrojeného a neozbrojeného boje. Zde jsem se také více sblížil s lidmi z IKAEF, které jsem poznal už při akcích FCS Kali. Právě tyto rozhovory zapříčinily mnohem větší zájem o FCS Kali.Tito lidé dnes reprezentují FCS Germany. Vše bylo dokonale až na jeden fakt. Pár dní před kempem došlo k odchodu Johana Skalberga z IKAEF. Chyběli tedy skoro všichni představitelé Norska a Švédska. Taky chyběl T. Blaschke /byl u porodu/ a Thomas Geke /definitivně ukončil cvičení bojových umění/. Tento předěl znamenal odchod mnoha lidí z IKAEF a někteří si založili svojí org. Např. Guro T.Blaschke a Guro M.Rudies založili Filipino Fighting Arts /dále se angažuje i v FCS Kali/.

IKAEF camp 2009

Výuka probíhala 2x denně podle stanoveného rozvrhu. Několik mistrů se střídalo na různých stanovištích nebo byla možnost s nimi cvičit na privátních hodinách. Bylo opravdu z čeho vybírat, ale mé dvě hvězdy byly jasné. Rozhodně jsem si nenechal ujít žádnou hodinu s J. Espinousem. Kromě Silatu se věnoval především kickboxerské části jeho Kalisikaran.

IKAEF camp 2009

Druhá hvězda byl Tuhon Ray Dionaldo. Kromě jeho určených hodin, jsem měl možnost sledovat privátní výuku pro členy FCS Kali Německo,Řecko a Švýcarsko. Nejvíce se mi líbil právě ten rodinný přístup a otevřenost mezi členy. Jsem rád, že jsem se s nimi mohl spřátelit.

IKAEF camp 2009

Jedním z dalších taháků kempu byl Guro Krishna Godhayia. Tento šikovný pán prezentuje v Evropě svojí org. Warriors Escrima, ale také Sayoc Kali. Právě o drily s nožem ze Sayoc Kali byl velký zájem.Dále předvedl koncepty s tyčí a Panantukan.

IKAEF camp 2009

Joko Suseno vyučoval Pentjak Silat Tapac Suci. Tento starší pán patří mezi největší představitele Silatu v Evropě. Spolu s J. Espinousem vytvořili program Pencak Silat Concept. Na jeho hodinách bylo také plno. Kromě Neozbrojeného boje vučoval Kerambit a Sarong.

IKAEF camp 2009

J.C.Ward je jedním z hlavních představitelů Inayan Escrima ve světě.Jeho přítomnost byla pro mě důležitá hned z několika důvodů.V prvním případě proto,že jsem měl zkušnosti s Inayan Sinawali,nožem a Cadena De Mano.Velmi mě zajímaly další systémy boje s tyčí a Espada y Daga. Většina instruktorů v IKAEF jsou také instruktoři nebo praktici Inayan Escrimy.Inayan Escrima je také součástí programu IKAEF od 2.danu výše.Po odchodu J.Skalberga, který v IKAEF reprezentoval Modern Arnis,se dalo tušit kudy se bude ubírat výuka se zbraněmi.

Přiznám se,že boj s tyčí mě moc neoslovil a jen se mi potvrdilo, že Kali je vnitřně má zvolená cesta.

IKAEF camp 2009

Katulong Guro Adrien Rodriques zde prezentoval svůj Dumog. Jedná se o součet jeho znalostí z JiuJitsu/Goshindo/Kalisikaran/BJJ.Adren platí za šaška kempu a je velmi vitální.Na každé párty vždy zaručeně pobavil a i při výuce byl velmi živý.Jeho pohyb se snad nejvíce podobá J.Espinousovi,ale zbytek je velmi cítit Goshindo.Adrien reprezentuje a studuje mnoho stylů a rohodně měl co naučit.

Výčet zajímavých lidí pokračuje Angličanem Andy Gibney /6.dan Doce Pares/Jeet Kune Do/. Andy vyučoval všechny aspekty Doce Pares např.Eskrido,Panantukan a nůž.Večer pak pořádal motivační a marketingové semináře.Byl velmi hlasitý a nezapomenutelný svým vtipem.

IKAEF kemp nabídl ještě Lameco Escrima,Lapunti Arnis,Muay Boran,Cinco Teros,Silat Concept a přípravu na zkoušky.

V půlce kempu přišli na řadu zkoušky.Měl jsem to štěstí,že jsem mohl po večer trénovat s několika skvělými borci např. Kai Hittner /5.Modern Arnis Kombatan/, který se se mnou připravoval na zkoušky Kadua Guro Kalisikaran.Samotné zkoušky pak byly velmi jednoduché,protože když je člověk dobře připravený,tak nervozita jde stranou.Vzhledem k tomu, že nás Jeff sledoval předchozí 3 dny a na zkoušky nás doporučil,nejhorší bylo předvést jak naučíme různé techniky a přitom vše vysvětlovat v angličtině.Kadua Guro totiž není jen 1.dan,ale především instruktor a zkoušející.Zkoušky jsem úspěšně zvládl a mohl jsem se dál vzdělávat v programu na 2.dan.

Týden uběhl jako voda.Byla to skvělá akce, která mi dala spoustu materiálu na zamyšlení.