Sinawali drily


 

Sinawali vzniklo na základě vlivů z Číny,Malaysie,Barmy a především

tichomořských ostrovů,kde jsou souboje a různé vzory součástí tradičních tanců.Sinawali je výukový systém boje s dvěmi tyčemi.

Tento koncept se dá aplikovat i na boj s 1 tyčí,různými zbraněmi a neozbrojený boj.Sinawali je základ filipínských bojových umění a kdo se mu nevěnuje ten nepochopí systém boje v Kali/Arnis/Escrima.

Nácvik Sinawali má několik významů a já se pokusím některé z nich popsat.Nejčastěji nácvik probíhá ve dvojici kdy oba na sebe útočí dvěmi tyčemi podle určitého vzoru,kde se opakují např. 4 útoky ve 4 úhlech a to se opakuje pořád dokola.Útok tyčí zároveň znamená i blokování.

Cvičení rozvíjí propojení mezi pravou a levou mozkovou hemisférou a tím zvyšuje schopnost koordinovaného pohybu.Existuje mnoho vzorů pro pohyb rukou i nohou a ty stírají rozdíl mezi používáním levé nebo pravé strany těla.Každá část těla tak může provádět nezávislý pohyb a tím zvyšovat bojovou úroveň.Dalším význam jsou reflexy a zcela podvědomé provádění útoků i obrany.Tělo samo provádí sadu technik zatímco bojovník se může soustředit na slabiny útočníka.Nezanedbatelný je také rozvoj rychlosti a posilování končetin.Určením tempa se dá rozvíjet rychlost i vytrvalost.Pokud pravidelně šermujete 1h se dvěma kládama v rukou,výsledky se brzo dostaví.

Sinawali obsahuje velké množství vzorů,které postupně přecházejí ve volný sparing.Pohyb v nich obsažený se snadno aplikuje i na neozbrojený boj.Provádění bloků,guntingu,vstupy do soupeře a sady úderů,seků,loktů atd. vše podléhá principům boje s tyčemi.Změny v rytmu a úhlech útoků dělají systém nevypočitatelným.

 

 

Vzory a způsoby

1.1. 1 tyč

1.2. 2 tyče

1.3. Neozbrojený

1.4. Tyč a nůž /mačety,dlouhá tyč nebo jiné zbraně/

2.1. 4 úhly

2.2. Více úhlů

3.1. 4 údery

3.2. 6 úderů

3.3. 12 a více opakujících se úderů

3.4. Navazování různých vzorů

3.5. Intuitivní přecházení mezi vzory

3.5. Volný sparing

4.1. Blokování 1 tyčí atd.

4.2. Blokování 2 tyčemi atd.

4.3. Blokování rukou

5.1. Blokování proti síle

5.2. Blokování se sílou

5.3. Blokování Abanico

5.4. Blokování s točením

5.5. Úhyb

5.6. S odzbrojením

6.1. Útok přímý

6.2. Útok vpichem /dunga,sungkiti/

6.3. Útok Abanico

6.4. Útok s kopem

7.1. Stejný počet útoků horní nebo střední nebo dolní pásmo

7.2. Stejný počet útoků vpravo i vlevo

7.3. Rozdílný počet útoků horní nebo střední nebo dolní pásmo

7.4. Rozdílný počet útoků vpravo nebo vlevo

8.1. Na místě

8.2. Kroky podle vzorů /V,A atd./

8.3. V kleče

8.4. Volná chůze

8.5. otáčení o 360 stupňů

9.1. S jedním soupeřem

9.2. S dvěma a více soupeři

10. A tak dále a tak dále J

 

V org. DAV je Sinawali součástí zkušebního plánu.Jedná se jen o několik jednoduchých vzorů,které se postupně rozvíjejí.Obrovskou škálu zde zmíněných způsobů může každý studovat samostatně a získávat informace na seminářích.Rozhodně není nutné,aby každý kdo cvičí MA musel zvládnout celý systém