MODERN ARNIS DAV


Historie této organizace začala několik let před jejím vznikem.Dieter Knüttel,dnes Senior Master a Datu Modern Arnis,cvičil různá bojová umění a začal docházet na semináře Jackson Cui Brocka /student Ernesto a Roberto Presas/ v roce 1979.JCB učil Combat Arnis,který byl jeho vlastní interpretací MA.V té době začal také cvičit Hans Karrer /dnes 6.dan/.

JCB učil na mnoha seminářích pořádaných německou org. Asijských b.u. /DAKO/ a tak se vytvořila skupina,která pořádala turnaje v Arnisu.

DK a HK se jich účastní a vyhrávají je.

V roce 1984 JCB umírá při dopravní nehodě.DK využívá svých kontaktů,

které získal při své cestě po Filipínách v roce 1983 a pozval GM Ernesto Presase,který podpořil po technické stránce Arnis v Německu.

V r.1985,se vytvořila skupina kolem DK a Wolfganga Schnura,která odešla z DAKO a založila D.A.V./Deutscher Arnis Verband e.V./.

Každé tři roky je zvolen nový šéf instruktor a prezident.DK si dodnes drží pozici šéf instruktora.WS se stal prezidentem DAV,která se stala členem org. Ernesto Presase IPMAF /International Philippine Martial Arts Federation/.

V r.1986 cestovalo několik instruktorů DAV /Např.DK,HK,Jorgen Gydesen/ na Filipíny,kde intenzivně cvičili pod vedením Ernesto Presase,Rene Tongson a Cristino Vasquez.Do r.1993 DAV spolupracovalo s Ernesto Presasem a přijalo jeho verzi MA.Ernesto dojížděl do Německa,

kde pravidelně vyučoval a v té době samo DAV,rozvíjelo svůj technický program na základě zkušeností i s jinými mistry.Postupně v DAV vznikly dva názorové tábory kolem DK a WS.Když WS nebyl znovu zvolen prezidentem a předal post Helmutu Meiselovi,vytvořil svou vlastní org.MAMD.Ernesto se z různých důvodů rozhodl podporovat skupinu kolem SW a tak DAV vystoupila z IPMAF.

Bylo velké štěstí,že 2měsíce po této události,přijel do Německa GM Remy Presas,zakladatel Modern Arnisu,který vyučoval na semináři v Hamburgu /neorganizovalo DAV/.DK a Helmut Meisl využili příležitosti a představili mu DAV.Remy byl velmi potěšen,že v Německu existuje tak velká skupina cvičící MA /600 členů/ s vysokými technickými stupni.Okamžitě jí začal podporovat a brzo osobně zjistil technickou úroveň.Od roku 1994 navštěvoval základnu DAV,pomáhal jí technicky se rozvíjet a uděloval mistrovské stupně.

V r.1996 udělil Remy 6.Dan Dieterovi Knuttelovi a zároveň titul "Datu",

který jej opravňoval k šíření Modern Arnis v Německu a Evropě.V současné době je na světě 6 lidí s tímto titulem /5x USA-Kanada/.

Po zkouškách v r.1999 již existovalo 30 členů DAV s 1.-5.Danem.

28.8.2001 Prof.Remy A.Presas umírá v Kanadě.

Od r.2002 udržuje DAV kontakty s filipínskými studenty R.A.Presase,

kteří jsou na vysoké technické úrovni.Při svých cestách do USA a Filipín,

udržuje DK blízký kontakt s GM Roland Dantesem a mistry IMAFP /GM Rene Tongson,GM Cristino Vasquez,SM Samuel Dulay,Roodel Dagooc,GM Jerry dela Cruz a další/.Mnoho těchto mistrů cvičilo s Remym v 60.-70 letech přímo na Filipínách..

DAV se stala samostatnou organizací jejíž technický směr udává DK.

DK je zodpovědný za výukový program,který je neustále obohacován o nové směry.DAV pořádá mnoho specializovaných seminářů pro své členy,

Ale i pro zájemce mimo org.Pořádala také festival a velký seminář fma v Dortmundu,nebo se podílela na organizování výcvikového kempu přímo

na Filipínách.Její členové také dali impuls k vytvoření WFMA v roce 2006.Zahrnuje více než 60 klubů MA a v další technicky podporuje nejen v Německu,ale i v Evropě.Aktivních členů je 1200 a od roku 1985 jich bylo přes 5000.Více než 180 jich má černý pás a přes 50 trenérskou licenci,kterou získali na základě školení /60h-100h/.Dalších 30 jich čeká na udělení.

Za 22 let existence prošla DAV různými proměnami a výuka Modern Arnisu zahrnuje různé fáze výuky Remy A.Presase a také jiné styly.

Sven Barchfeld /Prezident DAV/

banner


Do Evropy se dostávaly různé verze Modern Arnis (MA) z USA nebo přímo z Filipín. Od 80. let vyrostla postupně v Německu jedna z největších organizací MA pod názvem DAV (Deutscher Arnis Verband), která čítá několik tisíc členů a k tomu další stovky po celé Evropě. Technický dozor zajišťuje komise mistrů: GM Dieter Knuttel (8. dan MA), Hans Karrer (7.dan MA), Jorgen Gydesen (7.dan MA) a několik dalších od 4. do 6. danu MA. Každé tři roky je zvolen prezident DAV (v současné době Sven Barchfeld, 5. dan MA), který zajišťuje bezproblémový chod celé organizace. Struktura a velká členská základna je přesně to co odlišuje Modern Arnis od ostatních stylů fma, které fungují spíše v malých organizacích, skupinách nebo rodinné soukromé výuce. Díky spojení mnoha schopných lidí a takzvané německé pečlivosti se odvedlo mnoho kvalitní práce. DAV za posledních téměř 35 let zorganizovala mnoho turnajů ve stickfighting nebo zajímavých seminářů s různými mistry včetně zakladatele MA R. A. Presase, jeho bratra Ernesto Presase (MA Kombatan) a mnoha dalších. Zorganizovala velké množství exhibičních vystoupení včetně festivalu fma v Dortmundu. Navázala spolupráci s mistry z USA, ale především také z Filipín (IMAFP International Modern Arnis Federation Philippines), kde každý sudý rok pořádají společné soustředění.

Kromě MA se část členů DAV věnuje i dalším stylům fma (Kali, Arnis, Eskrima) a přispívá velkou měrou k šíření a propagaci filipínských bojových umění. Zkušební řád DAV patří k těm nejpropracovanějším a nejkomplexnějším na světě a je zpracován jak písemně tak i na videu. Oslovuje studenty všech věkových kategorií, kterým nabízí způsob tréninku se zbraněmi beze strachu ze zranění a s ohledem na evropské zákony o obraně. V Německu existuje MA i jako předmět vysokoškolského studia v oblasti sportu nebo instruktorský program vzdělávání trenérů. Informace čerpá také mnoho klubů jiných bojových umění a sportů např. JiuJitsu, Krav Maga a další. Ve Frankfurtu dokonce existují tréninky MA pouze pro ženy. Zkušební řád DAV zahrnuje prvky různých stylů např. Modern Arnis, Doce Pares, Kombatan, Inayan Eskrima, Balintawak, Kali/Jkd, Klasický Arnis, Kali, Dumog, Jiujitsu, Panantukan, Kickbox a další. Komplexní systém zahrnuje tyto způsoby boje:


Boj s 2 tyčemi :blokování, odzbrojování, drily Sinawali, klasické drily nebo sparing.


Boj s 1 tyčí : boj na všechny vzdálenosti, drily, odzbrojování, zápas, páčení, škrcení, kontra techniky proti všem útokům. S tyčí lze bojovat proti různě ne/ozbrojenému útočníkovi.
Neozbrojený boj: údery, kopy, páky, hody, podmety, škrcení, citlivé body na těle, grapling atd. Výuka zahrnuje i trénink na lapách. Kromě kickboxerských technik se zaměřuje především na blesku rychlé útoky a trapping (zachytávání).


Nůž : začátečníci se učí především sebeobranu proti noži. Na mistrovských stupních pak najdete pokročilejší techniky jak sebeobrany, tak i boje s nožem, které tak proslavily fma v oblasti reálného boje.


Sebeobrana : obrana proti základním neozbrojeným útokům (škrcení, objetí, chytání, u zdi, na zemi atd.) nebo ozbrojeným (tyč, nůž atd.). Využití improvizovaných zbraní (propiska, pásek a mnoho dalších rozličných předmětů).


Klasický Arnis : tradiční, ale plně funkční techniky s tyčemi, mačetou, mečem, mečem a nožem. Zde je kladen velký důraz na pohyb těla, vzdálenost, sílu, rychlost, krokové variace a jednoduchost.

Přátelské jednání, vysoká kvalita, otevřený přístup k informacím, dostupnost MA na hranicích Německa se všemi sousedy, přijatelná cena, program DAV na dvd a mnoho dalších důvodů vedlo k rozvoji MA DAV i mimo Německo, kde se věnují výuce prozkoušení instruktoři (Rakousko, Maďarsko, Francie, Polsko, Dánsko, Rusko, Česko a další)


Modern Arnis Czech
Od r. 1990 mělo možnost několik lidí z ČR poznat MA na zahraničních seminářích, ale oficiální výuka MA CZECH se datuje od r. 2005. Tehdy začala dojíždět skupina lidí do Drážďan na semináře a soukromou výuku Svena Barchfelda (prezident DAV). Byli to Tomáš Severa (Tigerteam Praha), Ivo Schovanec a Michal Mařatka (Pulahanes Praha). Účast na letních soustředěních a dalších akcích DAV, posunulo úroveň Arnisu v ČR velmi rychle dopředu. Postupně se podařilo vytvořit stabilní základnu MA, proběhlo několik seminářů s německými mistry v Praze (Dieter Knuttel, 8. dan, Sven Barchfeld, 5. dan, Philip Wolf, 4.dan) a především se dařilo vycvičit první generaci Arnisadorů, kteří krok za krokem poznávali v ČR dosud neznámé bojové umění. Díky úspěšné propagaci se podařilo seznámit mnoho lidí s novými informacemi a přispět tak k rozvoji fma v ČR. Po čtyřech letech se výuka MA soustředila do klubů Arnis Training Academy pod vedením Michala Mařatky (1. dan MA DAV) a Tilius Praha pod vedením Tomáše Severy (2. dan MA DAV-IMAFP).


Tilius Praha je v současnosti lídrem MA Czech, jehož tým zahrnuje sedm členů s mistrovským stupněm MA a z toho tři s 2. dan MA uznaný filipínskou org. IMAFP (Guro Tomáš Severa, Guro Jan Zajíček, Guro Petr Tomášek). Česká škola je v zahraničí vysoce uznávaná nejen pro fyzické nasazení studentů při zkouškách, ale také za technickou kvalitu. DAV předalo Tomáši Severovi oprávnění k udělování žákovských stupňů MA v ČR. Jsme rádi, že kromě pokročilého studia MA pod vedením německých mistrů jsme se mohli vzdělávat i u těch zahraničních. Například více než šedesátiletý bojovník Rodel Dagooc (9. dan MA, Filipíny) nás naučil jednoduchosti, rychlosti a obrovskému nasazení. Cristino Vasques (10. dan MA, Filipíny) nám pomohl pochopit trénink ve starých dobách Arnisu. Rene Tongson (9. dan MA, Filipíny) předvedl krásné pohyby klasického Arnisu. Bambit Dulay (8. dan MA, Filipíny) je všestranný bojovník s plynulým pohybem. Během posledních let jsme poznávali také americké mistry, kteří byli přímými žáky R. A. Presase v různých časových obdobích (např. Tim Hartman, 9. dan MA, Dan Anderson, 8. dan MA, Bram Frank, 7. dan Arnis, Johan Skalberg, 8. dan MA, Tuhon Ray Dionaldo a další). Na jednom semináři v roce 2012 měla česká výprava příležitost zažít nevšední zážitek, kdy přišlo přes 200 účastníků a z toho více než 100 s mistrovským stupněm MA. Možnost si porovnat své schopnosti s tolika lidmi a představiteli z různých států je velmi inspirativní. Díky spolupráci s drážďanským klubem DAV pod vedením Svena Barchfelda (5. dan MA DAV-IMAFP) se nám daří neustále aktualizovat naše informace z dění v DAV a také překládat a studovat programy na nejvyšší mistrovské stupně, které jsou postupně k dispozici další generaci. Vedle činnosti našeho klubu se nám podařilo podpořit výuku Arnis v několika dalších městech v ČR (Tilius Příbram, Brno, Frýdek Místek a další). Kromě seminářů pořádáme každý rok letní soustředění, které nabízí všem zájemcům bohatý program technik MA, ale i jiných fma stylů a bojových sportů.

Modern Arnis je opravdovou encyklopedií filipínských bojových umění, v které si každý zájemce najde přesně to, co potřebuje. Neomezuje se pouze na kluby, které se plně věnují jeho studiu, ale obohacuje výuku jiných stylů jako vedlejší zbraňový systém tréninku nebo ve velmi ořezané verzi slouží i ozbrojeným složkám. Otevřenost seminářů umožnila, že mnoho technik se šířilo a šíří přes různé mistry až do běžných klubů, kde se málokdy doví, že existuje filipínský Modern Arnis.

Od r.2012 se Modern Arnis oficiálně v ČR nevyučuje, přesto se mu stále věnuje několik instruktorů TFC, kteří aktualizují programy DAV a připravují se na zkoušky.

Autor je oficiálním zástupcem Modern Arnis DAV.