Akce a události

FCC - KRAV MAGA - Praha
16.-17.3.2024
Guro Tomáš Severa přijal pozvání do klubu Krav Maga Point. První den byl seminář pro dospělé zaměřený na neozbrojený Panantukan box, box s tyčí a sebeobranu proti noži. Druhý den probíhaly zkoušky celkem tří skupin dětí různého věku, kde Tomáš působil jako nezávislý přísedící. Po každých zkouškách následoval mini seminář společný pro děti a rodiče. Podle ohlasů si můžeme myslet, že celá akce dopadla velmi dobře a zúčastnění si užili spoustu zábavy a něco nového se dozvěděli.

FCC-CKT - Židlochovice
3.-4.1.2024
Intenzivní příprava instr. Boba v rámci programu Guro. Součástí bylo i natáčení výukového videa protokol C - Panantukan, který tak uzavře celou výukovou sérii FCC.


FCC - Velvary
2024
Každý měsíc probíhá jeden středeční trénink sebeobrany proti noži v klubu Tiger JiuJitsu. Zaměřujeme se na jednoduché blokování RKDS, a následně propojujeme s mnoha technikami, které jsou typické pro JiuJitsu. Součástí výuky jsou i reaktivní a koordinační drily. 

FCC-CKT - Židlochovice
1.-3.12.2023
Letošní akce byla rozdělena do celého víkendu. V pátek jsme pracovali soukromě na dokončování programu Guro. V sobotu proběhl seminář,  i když s výrazně menší účastí vzhledem k hustému sněžení. V neděli se dopoledne zkoušelo na L4-5. Adam s Jiřím úspěšně dokončili program FCC a čeká je práce na titulu Instruktor. Seminář jsme věnovali technikám házení, podmetání a páčení. Součástí byla i sebeobrana proti noži.



CKT KEMP - Frýdlant
6.-8.12.2023
V pořadí již druhý Kali kemp jsme tentokrát zorganizovali ve Frýdlantu. Tělocvičnu i celkové zázemí nám poskytl Petr Zahejský /FCC Frýdlant/. Na programu byl kompletní systém boje s nožem. Kromě základních 8 principů jsme prošli i kontra proti nejrůznějším technikám sebeobrany. Nemohl chybět Karambit, Espada y Daga nebo neozbrojený Silat.


FCC-CKT KEMP - Červená Řečice
1.-7.7.2023


17. soustředění proběhlo již tradičně v Červené Řečici. V letošním ročníku se hodně boxovalo. Panantukan trénink se skládal jak z úderových základů provedených formou lapovacího semaforu, tak ze sparingových drilů, které jsou typické. Boxerské pohyby jsme přenesli do boje s nožem i tyčí. Druhá část Panantukan je trapping /Kadena de Mano/, který jsme v loňském roce pouze zopakovali v rámci programu FCC, ale jeho popularita stoupá. Výuka spojující principy Sinawali /2tyče/, a jejich přenesení do neozbrojeného boje zrychluje chápání pokročilejších technik a kombinací. Na KDM navazovalo večerní páčení a flow drily. Sportovní sparingy s nožem jsme letos nestihly, přesto se dostalo na všechny tradiční zbraně /2tyče, 1tyč, nůž, Karambit, mačeta, Espada y Daga/. Kromě cvičení je samozřejmě důležité i kulturní vyžití, takže klasicky volné tréninky, příprava na zkoušky, hospoda, koupání nebo vesnická slavnost. Volba menšího, ale pokročilejšího týmu se vyplatila, a během týdne bylo vidět znatelné zlepšení. Každé soustředění je něčím jiné, ale dobře zapamatovatelné. Rozhodně máme další podněty na čem v následujícím školním roce pracovat.




E-BOOK ZDARMA KE STAŽENÍ

https://drive.google.com/file/d/1dwgtSFFcM1roeP-zbguZCI63rOQqu2Us/view?usp=share_link


4.3.2023
Frýdlant
Po roce jsme se opět sešli v klubu FCC Frýdlant, který vede Petr Zahejský. Petr obdržel instruktorský certifikát a je tak dalším pokročilým studentem FCC. První den jsme se setkali na soukromé hodině zaměřené na zkouškový program. Druhý den byl otevřený seminář Panantukan a jeho význam v sebeobraně. Kromě boxu byl prostor i na Kadena de Mano a nůž. Účast byla očekáváná a nasazení všech borců skvělé. Výuka probíhá 1x týdně. Kdo má zájem ať kontaktuje P. Zahejského.






Tiger JiuJitsu - Kralupy nad Vlt.
12.12.2022
Výuka KDM na tréninku Jiujitsu. První část systému jsme začali dvěma principy, drilem a především vysvětlením vstupů do Jiujitsu technik hodů a pák.


FCC Praha - noví instruktoři
13.12.2022
David a Lukáš dnes obdrželi certifikát instruktor FCC, který je ekvivalentem černého pásu v bojovém umění. Celkem tento certifikát obdrželo 20 členů, kteří tak tvoří už celkem početnou skupinu tzv. "blackbeltů". Uchazeči o tento stupeň musí zvládnout všechny základní předepsané techniky, a být tak plně připraveni na ten "správný" trénink. Cílem instruktorské skupiny je vzájemná spolupráce, zlepšování získaných dovedností a posunování svých limitů.


PANANTUKAN - ŽIDLOCHOVICE
3.12.2022

Po Příbrami se povedla třicítka účastníků i v Židlochovicích na jižní Moravě. Guro Tomáš opět připravil nabitý program na téma neozbrojený Panantukan. Opět byl představen celý blokovací základ otevřených rukou, trappingu a manipulací se soupeřem. Navíc jsme stihli ještě Gunting /lokty v dvojáku/ a několik porazů ze Silatu. Kromě semináře se opět pracovalo na video programu a debatovalo se nad dalším vývojem v FCC-CKT.




Panantukan - Příbram
5.11.2022

Třicet účastníků na Tilius základně v Příbrami byl velký úspěch. Guro Tomáš Severa představil kompletní základy filipínského Panantukan boxing. Tentokrát se neboxovalo, ale zaměřili jsme se na blokování dlaněmi. Kromě sebeobranných technik byl program nabitý spoustou drilů, koordinačních cvičení a vysvětlování principů.


TILIUS Příbram - noví instruktoři
5.11.2022
Skvělá práce příbramského klubu a udělení hned tří instruktorských certifikátů. 


Modern Arnis - Dortmund
24.-25.9.2022

24.-25.9.2022 proběhl mezinárodní seminář Deutscher Arnis Verband e.V. , kde se sešli 4 učitelé z různých států. České barvy reprezentoval Tomáš Severa, dále Dieter Knüttel /Německo/, Zoltán Turek /Maďarsko a Laurent Hit /Francie/. Tyto akce DAV jsou nejen společenskou událostí, oslavou FMA, zkouškou na technické stupně, ale především velkou inspirací a možností získat důležité informace. Opravdová výuka probíhá především na pravidelných trénincích, kde se řídíme programem. Naopak na seminářích DAV jde často o kreativitu, a volné myšlení, které vás může posunout ven ze stereotypu. Děkujeme za pozvání a skvělou organizaci 👏🙏💪 .


Naši instruktoři Vit Skalník a Jan Zajíček Modern Arnis Czech úspěšně složili zkoušku na 3.dan MA DAV. Velká gratulace! Po delší odmlce se jedná o velký úspěch pro FMA v ČR.




FCC-CKT camp - Červená Řečice
2.7.-8.7.2022

16. kemp máme za námi, a letos byl ve znamení dvou způsobů výuky FCC a CKT. Hned na začátku jsme udělili certifikát Instruktor FCC /ekvivalent černého pásu ve FMA/ dvěma našim členům. Počet instruktorů na kempu tak dosáhl počtu 12 + Guro Tomáš. Tak početnou pokročilou skupinu jsme v historii neměli, a je to jen důkaz poctivé práce na všech stranách. FCC část výuky probíhala především v místní tělocvičně. Krok za krokem jsme probrali základní techniky sportovního sparingu s nožem i tyčí, ale také techniky Sinawali a jejich význam v neozbrojeném boji Panantukan. CKT trénink tradičního Kali a Classical Arnisu zase probíhal venku na cvičišti v odpoledních a večerních hodinách. Technický repertoár zahrnoval především reakční drily s nožem a základní techniky boje s mačetou a Karambitem. Je potřeba podotknout, že takto koordinačně složitý výcvik byl ojedinělý v ČR, a od této chvíle může být vše jen jednodušší. Nemusím ani dodávat, že nešlo o žádný výcvik reálného boje, ale tréninkové metody, které byli velmi populární v začátku Milénia, kdy jsme poprvé poznávali takové styly jako FCS Kali, Sayoc Kali, Atienza Kali, Inayan Eskrima, IKAEF nebo program DAV. Tento způsob tréninku je velmi oblíbený, a rozhodně velmi atraktivní pro všechny naše členy. Jde nejen o vzdání pocty těmto stylům, ale také uchování některých postupů před jejich zánikem, protože moderní trendy se ubírají jiným směrem. Kromě FCC-CKT tréninků jsme si ve volném čase užívali mnoho dalších aktivit např. box, lukostřelba, koupání v přehradě atd. Pracovně vytížení členové využili i možnosti odpočinku a relaxu v podobě spánku nebo večerní zábavy. Nejsme dětské ani sportovní soustředění, ale skvělá aktivní dovolená se vším co k tomu patří. Nezapomenutelná byla určitě místní zábava na náměstí nebo večerní cvičení při zapálených pochodních. Celkové hodnocení je velmi kladné a je motivací do dalšího školního roku.  




MAC setkání - Příbram
2.3.2022
Guro Tomáš, Guro Honza, Guro František, Guro Víťa


FCC seminář - Frýdlant
26.2.2022
 
Soukromá výuka a zkoušky Petra Zahajského na Level 5 FCC. Druhý den následoval seminář a přednáška na téma reálné sebeobrany. Obsahem byla hlavně prevence, základy boxu a jeho použití nebo reakční a sparingové drily.


CKT KALI CAMP - Vranov nad Dyjí
8.-10.10.2021

Podařilo se uskutečnit dlouhodobou myšlenku víkendového kempu Kali, kde se bude nejen cvičit, ale také aktivně odpočívat. Počet účastníků byl striktně omezen na pokročilé instruktory a studenty. Náplní byl nůž a dlouhý nůž nebo mačeta /Bolo/. Představili jsme si nejen základní a pokročilé pohyby v boji s nožem, ale také sparingové techniky, drily kombinace pro choreografii bojů.


LETNÍ SOUSTŘEDĚNÍ FCC - Červená Řečice
3.7. - 9.7.2021

Po téměř roční Covid19 pauze jsme zaměřili náplň kempu na opakování většiny technik ze zkouškového programu L1-L5. Krok za krokem jsme postupovali od začátečnických technik až po ty pokročilé. Asi hlavním tématem lze označit komplexní systém Modern Arnis, kde se propojovaly techniky boje s tyčí, s neozbrojeným bojem, a improvizovanými zbraněmi. Důraz byl kladen na pochopení provázanosti technik, jejich logické uspořádání a především sportovní postupy pro co nejrychlejší rozvoj dovedností. Oproti tradičním FMA stylům si více hrajeme se základními technikami, a dáváme přednost těm funkčním, před těmi historickými. Pohyb při zápasnických technikách "LASO" byl prakticky totožný s jakoukoli zbraní nebo beze zbraně. Cvičili jsme na louce, v tělocvičně, někdo na pláži, ale také na staré půdě. Účastníci soustředění byli nejen z různých měst, ale také měli zkušenosti s mnoha bojovými sporty a systémy sebeobrany. informace jsme si vyměňovali večer u kvalitního moravského vína nebo během pauzy mezi tréninky. Důležitý byl především relax a odstřižení se od běžných starostí pomocí nejrůznějších aktivit od koupání, boxu, lukostřelby, posilování nebo posezení u ohně. Hlavními instruktory byli jako obvykle Guro Tomáš Severa a Guro Vít Skalník. Dalších sedm instruktorů jim sekundovalo při výuce. Denně se cvičilo 6h, ale všichni zvládali přesně udávané tempo. Letos se dokonce i začátečníci mohli dotknout tzv. "FLOW" stavu, který přichází během některých drilů. Soustředění lze označit za další velmi úspěšné v řadě a to díky lidem, kteří nám zůstávají věrní. 



FCC MODERN ARNIS TRAPPING - PŘÍBRAM
18.4.2021

Příbramský klub stále udržuje kontakt s Modern Arnis DAV, a tak nebylo překvapením, že zorganizovali tradiční seminář na téma Presas trapping. Na místě se opět potkali Guro Tomáš, Guro Vítek a Guro Slavo. Tomáš předvedl nejen dokonalé základy techniky trappingu, ale předvedl jej i v mnoha variantách s 2 tyčemi, 1 tyčí, 1 nůž, neozbrojený KDM a improvizované zbraně. Vzhledem ke koronavirové situaci byl počet omezen na pouhých 9 lidí, ale určitě by si toto téma našlo více zájemců.


CKT BOJ S NOŽEM - PŘÍBRAM
30.1.2021
Za přísných hygienických proběhl uzavřený seminář na téma boj s nožem v reversním držení. Zhruba 5h program byl nabitý technikami a drily, které plně pokryly základy tohoto stylu. Akce byla pod hlavičkou CKT protokol C, ale navázali jsme na pohybové vzory z FCC L1-L5.


CKT KERAMBIT - PŘÍBRAM
20.9.2020

Po velmi dlouhé době si zájemci opět vyžádali seminář na téma zahnutého nože Kerambit. Guro Tomáš nejdříve vysvětlil rozdíly výuky a propagace v FCC a CKT a následoval bohatý program cvičení od úplných základů až po pokročilé drily. Účast byla velmi dobrá a každý zvládl odcvičit přesně to, co pro něj bylo určeno, a to včetně naprostých začátečníků. 


FCC KEMP 2020 - ČERVENÁ ŘEČICE
27.6.-3.7.2020
Jaro 2020 bylo poznamenáno karanténou Covid19, takže ve vzduchu létalo mnoho otazníků, ale nakonec se vše povedlo a akce přilákala maximální počet lidí. Letní soustředění TFC 2020 bylo rozděleno na 2 skupiny. Ta první opakovala nebo studovala TFC program L1-L3. Druhá skupina programovala pamět těla pomocí kombinací všech možných klasických drilů fma a tím završila pětiletou systematickou práci instruktorského týmu. Drilovalo se tak moc, až se některým o těch drilech i zdálo. V druhé půlce kempu jsme drily postupně rozebírali a jednotlivé pohyby aplikovali do jednokrokového sparingu nebo rychlé likvidace. Přestože jsme se věnovali hlavně cvičení s chladnými zbraněmi, panovala skvělá nálada, a techniky byly určeny spíše pro předvádění tzv. historického šermu nebo natáčení exhibiční a filmové choreografie. Jako vždy, byl kladen důraz nejen na zábavnou formu, aktivně strávenou dovolenou, ale také přátelství a budování sociálních vazeb mezi lidmi z jednotlivých klubů a měst.Soustředění není nikdy zaměřeno přímo na zvyšování fyzické kondice, ale i tak dostalo tělo během 6 hodinových tréninků denně zabrat. Během pauzy mezi tréninky část lidí cestovala po okolí, odpočívala, věnovala se lukostřelbě nebo kickbox sparingům. Během týdne byly také dokončeny zkoušky některých studentů na L1-L4 a tým CKT přivítal další 4 nové instruktory. Z původního trenérského dotazu "co chcete cvičit?", a odpovědi "všechno!", se postupně stala hláška, která plně odpovídá myšlence o co ve Filipino Combat vlastně jde. Nejde o hromadění technik, ale získání kompletních základů, které se postupně promítají do všech nmožných systémů neozbrojené sebeobrany a zbraní.

 



TRÉNINKY JARO - LÉTO 2020



Během kovidária je tělocvična zavřená! Cvičíme ve Stromovce Út a Čt 18-20 / cena 100

FCC SEMINÁŘ - FRÝDLANT
11.1.2020

Třetí seminář TFC ve Frýdlantu, byl tentokrát organizován Petrem Zahejským /L3, Aprentice Instructor TFC/, a hlavním vyučujícím instruktorem byl Guro Tomáš Severa. Program semináře obsahoval základy boje s nožem, sebeobrany a kontra techniky proti neozbrojenému útočníkovi. Následoval sparingový dril nůž - nůž. Závěr patřil úvodu do Kadena De Mano, a hlavní myšlenky tohoto bleskového neozbrojeného boje. Všechny tři části semináře byly vysvětleny tak, aby výuka byla co nejjednodušší a nejefektivnější pro rychlý růst úrovně začátečníků.

FCC ZKOUŠKY - PŘÍBRAM
1.12.2019

Filipino Combat Příbram má novou a krásnou tělocvičnu!!! Na začátku prosince zažila své první zkoušky na L1 a L4. Kromě místních studentů, složil zkoužky i jeden zájemce z Vodňan. Tři noví držitelé Level 4 cvičí pod vedením Guro Vítka Skalníka.

FCC SEMINÁŘ - ŽIDLOCHOVICE
30.11.2019
Guro Tomáš Severa


Seminář na Moravě je pro nás vždy velkým svátkem, kdy máme možnost se všichni sejít na jednom místě. Kromě soustředění je to často jediný velký seminář TFC v ČR, protože dáváme větší důraz na přípravu v jednotlivých klubech. Kromě programu, který můžeme ladit s rozvíjející se instruktorskou základnou, vužíváme prostory Judo tělocvičny především k hodům a podmetům. Letos bylo hlavní téma zaměřené na kruhové techniky napříč programem. Populární kruhový Panantukan ze stylu Kalisikaran, vystřídaly kruhy v boji s tyčí Modern Arnis a nakonec v boji s nožem Kali. Celý seminář byl ukončen drilem Palusut.


NOVÝ INSTRUKTOR FCC - PETR CHROMEC
30.11.2019

Po roce jsme přivítali do instruktorského týmu dalšího člena. Petr cvičí necelých 5 let v TFC Praha pod vedení Tomáše Severy. Je třeba zdůraznit, že na instruktora TFC se nedělají žádné zkoušky, ale kromě mnoha zvládnutých dovedností jej musí odsouhlasit většina aktivních instruktorů TFC. Petr Chromec má kromě TFC zkušenosti i z KungFu a BJJ.

FCC KEMP 2019 - ČERVENÁ ŘEČICE
29.6.-5.7.2019
Guro Tomáš Severa & Guro Vít Skalník



MODERN ARNIS - DRÁŽĎANY
Philipp Wolf 5.dan MA DAV
13.-14.5.2019

Broušením diamantu, by se dal označit dvoudenní seminář, který navštívila česká výprava. Mám tím na mysli, že pro nás nešlo o žádné nové techniky, ale posunuli jsme se v pochopení funkce a kvality provedení. Phillippův seznam technických stupňů je stejně dlouhý, jako jídelní lístek v českých restauracích, ale jako fyzioterapeut nabídl naprosto profesionální výklad funkce páčení na lidský organismus. Program semináře, zaměřeného především na techniky zápasu /vzdálenost, vyvádění z rovnováhy, porazy, podmety, grappling/ a páčení, nás velmi překvapil, ale především pozitivně. Už od r.2013 pracuje TFC na jednoduchém systému, který zahrnuje základní zápasnické techniky, které se dají provádět s tyčí i bez tyče, a po tomto semináři máme jistotu, že jdeme správnou cestou. Drážďanský klub slavil 15 let, a náš klub je už 14 let součástí jeho historie.


FCC SEMINÁŘ - ŽIDLOCHOVICE
1.12.2018

Seminář v Židlochovicích se povedl! 40 účastníků z různých koutů ČR, zkoušky na L4 a vyhlášení nového instruktora TFC Vlasty Šnajdra z Příbrami. Program semináře: základy Modern Arnis s tyčí, neozbrojený boj a sebeobrana proti noži, základní Sinawali a jejich význam v programu TFC.

MODERN ARNIS DAV - DRÁŽĎANY
Sven Barchfeld 6.dan 
10.11.2018

Zástupci Modern Arnis Czech pravidelně navštěvují semináře DAV. Doplňujeme si informace, překládáme a aktualizujeme programy, a připravujeme se na zkoušky.