Sarong Malong

 

Sarong je obvykle kus látky v délce od 1m - 2,5m, která slouží jako součást oblečení východních národů. Můžeme jej najít na mnoha místech včetně arabských, ale jeho nošení je typické především pro jižní Indii, Malajsii, Singapur, Indonésii a Filipíny. Jeho barva se směrem na východ mění od čistě bílé až po složité barevné vzory, které mohou signalizovat sociální postavení nebo příslušnost ke kmenu atd. Používají jej muži i ženy různým způsobem v závislosti na určité kultuře nebo místě. To znamená, od běžného nošení až po vzácné příležitosti, oslavy, ceremonie a motlitby.

Sarong se nejčastěji nosí obtočený kolem pasu a vypadá jako sukně. Existuje mnoho možností, jak jej na těle uvázat a využívají toho především ženy. Způsob, který nás zajímá, je nošení sarongu křížem přes rameno, kde je oblasti boků přeložen tak, že jej lze používat jako kapsu /kabelku/. Sarong má mnoho jiných názvů podle oblasti, kde se nosí /Sarong-Indonésie, Sarung-Malajsie, Mundu-Indie, Malong-Mindanao, Patadyong-Visayan atd./.

 Tento článek vychází z využití Sarong-Malong v oblasti Sulu, kde mají k sobě nejblíže ostrovy Indonésie, Malajsie, Bruneje a Filipín /Mindanao/. Sarong-Malong vás může provázet celý život od momentu, kdy vás do něj zavine matka, nosí vás v něm na zádech nebo hrudi, stíní vám slunce, hřeje při spánku, chodíte v něm na motlitbu, zamaskujete se pod ním v džungli nebo budete do něj zabaleni po své smrti. Můžete do něj ukrýt otrávený nůž, kterým bleskově zabijete svého protivníka, aniž by si toho někdo všiml. Mácháním můžete zmást útočníka. Vložíte li do něj kámen, můžete tvrdě zasahovat každého, kdo se jen přiblíží. Při správném úchopu oběma rukama vytvoříte něco jako prak a lze metat kameny, nože nebo cokoli jiného na určitou vzdálenost. Pokud dojde ke zranění, použijete jej k obvázání nebo zaškrcení.

Sarong-Malong je nejčastěji součástí výuky indonéských a filipínských bojových umění Silat, Kuntao nebo Kali. Studenti musí zvládat neozbrojený boj již zmíněných stylů /Silat, Kuntao, Pangamut, Panantukan atd./. V případě, že má obránce Sarong-Malong na sobě křížem přes rameno, snaží se pomocí rukou blokovat útok a dostat se do výhodné polohy, kdy přehodí část Sarong-Malong přes hlavu útočníka a provede jakoukoli techniku od škrcení po hod na zem. Během této techniky může manipulovat s tělem a následně volnou rukou vytáhnout nůž a ukončit problém. Pokud má obránce více času nasadí si Sarong-Malong na ruce po způsobu praku a může metat různé předměty směrem k útoku, provádět porazy, páky na nohy nebo zásahem do hlavy odhodit útočníka směrem dozadu. Vzhledem k tomu, že má látku na zápěstích, lze jí pustit a pokračovat v blokování soupeře dlaněmi, zachytávat ho a dál vmanipulovat do smyčky. V určitém momentu látku zachytí a pomocí techniky jí začne utahovat. Tlak, který lze pomocí Sarong-Malong vyvinout je až nečekaně silný. Působíme li na končetiny, dostavuje se nesnesitelná bolest, kterou můžeme využít k manipulaci útočníka, hodům a páčení. Také lze končetiny spoutat a opět zakončit techniku nožem nebo transportovat zajatce dle potřeby. Vyvíjením tlaku na krk /tepna, páteř/ může dojít k uškrcení, okamžitému bezvědomí, zborcení ohryzku nebo zlomení vazu. Posouváme li smyčku o trochu výš, látka dovede zbortit čelist, zlomit nos, mozek uniká z lebky a oči mohou vypadnout z důlků.

Flexible weapons je termín, který nezahrnuje pouze Sarong-Malong, ale všechny funkčně podobné předměty. Principy tradičního bojového umění lze převést na boj s provazem, páskem, ručníkem, bundou, tričkem, drátem, bičem atd. Kromě výše uvedených technik zahrnuje obrana i blokování ozbrojeného útočníka, kontrolu nad ním, odzbrojení nebo využijeme vlastností daného předmětu /přezka na pásku, bičování atd./. Tato zbraň nemusí být nutně naše a můžeme si jí od agresora "vypůjčit". Například pokud jej zachytíme za spodní část jeho vlastního trička a zvednutím vytvoříme smyčku na krk, následný tlak odvede svou práci. Princip škrcení horní částí trička můžete znát např. z Jiujitsu a Judo.

Je neuvěřitelné, kam naše lidská mysl posunula techniky boje, že z kusu látky dovede vytvořit smrtící zbraň. Zkuste se podívat na sebe nebo své okolí a představte si , který předmět byste mohli použít vy a postavit na tom celé své bojové umění.