KALI - ARNIS - ESKRIMA


Kali, Arnis, Eskrima nebo FMA /Filipino Martial Arts/ jsou označení velké množiny tradičních filipínských bojových umění. Podobně je na tom např. KungFu /čínská b.u. /, JiuJitsu /japonská b.u./, která označují nějakou představu, ale ne konkrétní styly a jejich odlišnosti. Většina systémů filipínského boje neměla, a dodnes některá nemají, žádné označení, a jeden z názvů si vybraly až během posledních 70let. V mnoha nářečích, a jazyce Tagalog, existuje mnoho označení od běžného "jdeme cvičit" až po specifické názvy zbraní nebo dovedností. Pro boj s tyčí se například ujal název "tyč". Španělská okupace měla nejen vliv na boj se zbraněmi, ale především na jazyk a psané dokumenty, proto se dnes používá mnoho španělských výrazů a evropský vliv na FMA se dlouhá léta poněkud přeceňoval. Slovo "Arnis" se stal nejznámějším a nejuznávanějším pro většinu stylů FMA a dokonce i oficiálním úředním označením tradičního umění a sportu. Jedná se o archaický španělský výraz pro brnění nebo chránič na těle, ale také slovo "Arnes" označovalo zbraně. Během španělské okupace bylo cvičení "Arnis" zakázáno, a do popředí se dostává slovo "Eskrima", které označuje šerm nebo potyčku. Eskrima se ujala především ve střední části Filipín, v oblasti Cebu a Bohol, ale také v Manile, kde vznikly kluby šermu. Během šíření FMA ve světě, hlavně v USA a Evropě, měla Eskrima velký náskok v podobě některých stylů /Serrada Eskrima, Doce Pares Eskrima, Latosa Escrima/. S nástupem Modern Arnis, výzkumem dalších Arnis systémů, a vládní propagace, se Arnis dostal zase do popředí. Od 70.let minulého století postupně roste použití "Kali", a za své je přijaly i některé známé kluby Arnis nebo Eskrimy. Historie slova Kali ve FMA má mnoho variant. Jednou z variant je použití kali v jazyce tagalog pro různé činnosti a často je kořenem mnohem delšího slova, předponou nebo přídavným jménem. Mistr Floro Villabrille vysvětluje význam ve 3 slovech Kamot/ruka, Katawan/tělo/, Lihok/pohyb/. Mistr Yuli Romo předkládá verzi Karunungan Lihim/tajné vědění/. Postupně se můžeme dostat, až k hinduistické bohyni Kálí, ale můžeme se spokojit s tím, že nejznámější osoba v oblasti FMA Dan Inosanto, převzal název Kali od svého mistra a postupně jej rozšířil do povědomí široké veřejnosti za přispění dalších skvělých učitelů.

Arnis, Kali, Eskrima jsou tedy obecná označení filipínského bojového umění a vždy jsou upřesněna jménem zakladatele stylu /Kali Ilustrisimo, Sayoc Kali, Dagooc Arnis, Inayan Eskrima, Latosa Eskrima atd./, metodami /Modern Arnis, Doce Pares Eskrima, Pekiti Tirsia Kali, Lameco Eskrima atd./ nebo místem vzniku /Balintawak Arnis atd./. Organizace sdružující více stylů mohou používat jeden nebo více názvů /Německá Arnis organizace, International Kali Arnis Eskrima federation, World Eskrima Kali Arnis federation, National Arnis Association of the Philippines, Filipino Combat atd./


Vysvětlili jsme si, že Arnis Kali Eskrima jsou obecné výrazy, které naprosto rovnocenně prezentují tradiční filipínská bojová umění /FMA/, a jsou vždy přiřazena k názvu stylů nebo organizací, které svým technickým programem určují rozdíly od těch ostatních. Odpověď tedy zní: "není žádný rozdíl!". Ale svět není černobílý, a FMA je jeden obrovský proces změn, o tom si povíme později. Postupným poznáváním FMA zjistíte, že některé skupiny lidí se z různých důvodů přiklánějí k použití a propagaci jednoho názvu, z důvodu historické linie, nebo vlastních preferencí. Přestože existuje spousta příkladů, proč nelze mezi Kali Arnis Eskrima dělat rozdíly, předložím vám vlastní vodítko pro základní orientaci v této problematice.



Kali - nejvíce prezentováno, jako boj s řeznými zbraněmi /především nůž/. Jednoduchý, ale kvalitní boj s tyčí na dlouhou vzdálenost /Largo/ s důrazem na sílu úderů a práci nohou. Velmi propracovaný boj s nožem, a asi nejsložitější systém Espada y Daga /mačeta a nůž/. Neozbrojený boj využívá hodně kruhových pohybů, které připomínají indonéský nebo malajský Silat. Kromě Kali/Jkd, které není zrovna typickým FMA, najdete boxerské techniky jen velmi zřídka. Kali si velmi málo potrpí na uniformy, takže tričko, kalhoty většinou tmavé barvy /. Přímo na Filipínách lze spatřit Kali bojovníky i v tradičních místních oděvech, které nemají s japonskými kimony nic společného. Nejsou zde žádné technické stupně v podobě barevných pásků, ale existuje systém zkoušek a titulů od těch jednoduchých /3 úrovně/ až po ty nejsložitější. Většina Kali stylů jsou dodnes rodinné systémy, a mnoho klubů si udržuje osobní přístup. Kali je také prezentováno jako vojenský systém, takže obsahuje i likvidační přístup k výcviku. Nejznámější styly: Pekiti Tirsia Kali, Sayoc Kali, Atienza Kali, Kali Ilustrisimo, Bahad Zubu Kali, Inosanto Kali, FCS Kali, Kali Sikaran atd.


Eskrima - nejvíce prezentováno, jako boj s tyčí. Většina technik je na blízkou vzdálenost s důrazem na rychlost a přímou linii pohybu. Boj na blízko byl pravděpodobně zásadním důvodem pro rozvoj největšího množství drilů, technik odzbrojení, páčení a zápasnických technik. Nejznámějším stylem, a také jedním z nejstarších, je Doce Pares Eskrima, která také ovlivnila vznik Balintawak Eskrima /také Arnis/ a Modern Arnis. Eskrima je dnes strukturována ve velkých organizacích a pořádá veřejné turnaje. Dalšími známi jsou Serrada Eskrima, Inayan Eskrima, Bahala Na Eskrima atd. V Evropě FMA asi nejvíce proslavila Latosa Escrima /EWTO/ a mohli jsme jí najít i v klubech historického šermu. V Eskrimě můžete najít barevné uniformy i pásky jako v japonských b.u., ale také běžné oblečení.


Arnis - bychom mohli pomyslně postavit mezi Kali a Eskrimu. Tzv. Classical /původní, starý/ Arnis má blíže ke Kali a Modern Arnis k Eskrimě. Ty nejstarší Arnis styly jsou velmi jednoduché, tvrdé, likvidační a s důrazem na pohyb nohou. Vlastní je rodiny a preferují osobní přístup. Ty modernější již obsahují mnoho technik na různé vzdálenosti a také mnoho zbraní. Moderní tělovýchovné systémy a bojová umění převzala japonský zkouškový systém pásků a oblékání, ale existuje mnoho menších stylů, kde uniformu nenajdete. Moderní Arnis je strukturovaný ve velkých organizacích a jsou zde i metody hromadného cvičení sestav nebo otevřených turnajů od dětí až po dospělé. Technické programy také neobsahují likvidační techniky a omezují trénink s řeznými zbraněmi. Klub, se jménem "Arnis" na konci, může být taneční kroužek pro děti, ale také pouliční boj s nožem, proto je někdy těžké laikům vysvětlit takové paradoxy pod jedním názvem. Nejznámější styly: Modern Arnis, Kombatan Arnis, Balintawak Arnis, Dagooc Arnis atd.


Tento článek nepopisuje jednotlivé styly, a jejich techniky, spíš si jen pohráváme s myšlenkou, jak a které názvy se dnes prezentují, a proč je tak těžké odpovědět na otázku, jestli je nějaký rozdíl mezi Kali Arnis Eskrima, proč se některé Arnis systémy přejmenovaly na Kali, a jiné jsou zároveň Arnis i Eskrima.